Tidsfördriv i karantän

Fastän jag är nöjd och tacksam över mitt val av profession, händer det ibland att jag i stunder som de här när jag varit sjuk, ångrar det och ifrågasätter varför jag inte blev exempelvis översättare istället. Inte nog med lyxen att (förhoppningsvis) få översätta The Simpsons hemifrån (eller vart jag än behagar för den delen), så hade jag dessutom kunnat arbeta framför datorn obehindrat trots symtom, med mackor eller pizza vid min sida. Som sjuksköterska däremot, behöver jag stanna hemma och vänta ut tiden (såvida jag inte väljer att bli en sådan där app-sjuksköterska i framtiden). Måhända att många timmar gått åt att sova då tröttheten varit påtaglig, men under de vakna timmarna måste något ändå ske. Med tiden kom jag på lite tidsfördriv. Till er som är hemma sjuka och inte vet hur ni ska fördriva tiden, följer en lista nedan:

 

Repetera matematik

Tiden går förvånansvärt fort och det fina med matematiken, är att du kan ge dig själv en ordentlig klapp över axeln när du utan anmärkning får alla, eller åtminstone många rätt. Då förtjänar du belöning i form av glass, som ändå är bra för ömma halsen. Skulle du snarare begå ett eller flera, låt säga "slarvfel", så är du faktiskt sjuk och kan inte riktigt koncentrera dig i ditt tillstånd. Då är det lika bra att du tar en paus, vilar upp dig och äter glass – för din hals. Win-win!

 

Planera och organisera tråkiga ärenden

Ta tillfälle i akt. Vilka ärenden har du skjutit upp som ändå behöver genomföras, men inte nödvändigtvis av dig personligen? Skapa en lista och överlämna den till ett ombud, som din partner, en förälder, ett syskon etc. Var effektiv samtidigt som du genom den här handlingen dessutom minimerar smittorisken för såväl omgivningen som ditt ombud, som då inte är för nära riskzonen hela tiden och istället får komma ut på frisk luft. Med det, blir ärenden uträttade medan dina nära och kära ombud skyddas från din "smitto-aura".

 

Drömtydning

I normala fall, det vill säga när jag är frisk eller i alla fall relativt frisk, har jag minst sagt säregna drömmar och vaknar ibland med initialt ifrågasättande eller förundran, som om jag förutsett vissa händelser, stora som små (fastän det i själva verket snarare handlat om många subtila intryck som mitt undermedvetna med tiden snappat upp från omgivningen). En feberdröm, däremot, är desto mer udda i sin karaktär och kan sällan förklaras. Försök tyda dem. Du kommer att upptäcka att det inte går, ty de är trots allt… feberdrömmar. Även för dem som inte brukar komma ihåg sina vanliga drömmar, blir de som uppkommer vid feber svåra att glömma. Tiden går tvivelsutan snabbare när du försöker göra dig klok på dem. Du må bli galen i försök att förstå dig på dem, men inte lika galen som du vore genom att föra konversation med dig själv, i brist på social interaktion.

 

Naturligtvis ska klassikerna inte förbises. Läs en eller några bra böcker, spela TV-spel, streama Netflix-serier, sms:a som aldrig förr. Är ni födda nollor och därefter, så har ni säkerligen slutat (om ens börjat) läsa de här förslagen, och håller istället på med era appar, vilket förvisso också är tidsfördriv.

Oavsett, så är sysslorna när sjukskriven oändliga.


En ny gadget i sovrummet

Vi har länge känt till och hört talats om sådana manicker. Nyheter sprider sig från såväl vänner som utannonserade i tidningar och på nätet. Däremot har jag aldrig riktigt förstått vad som skulle vara så spännande med en sådan. Till lags precis med allt som det redan är, har tanken på att skaffa en till mig – eller oss som par – aldrig uppstått. Kalla mig gammalmodig, men vad är det för fel på det vi redan har? Vi människor har varit nog belåtna innan de kom ut på marknaden. När vi för första gången fick nys om ett sådant objekt avfärdade vi inte idén direkt, ty ingen vet hur vi kommer att se på saker och ting i framtiden. Emellertid upphörde samtalsämnet i fråga relativt fort och vi var överens om att det inte var något för oss. Inte än i alla fall.

 

Somliga inom vår bekantskapskrets föll för den direkt och kunde inte låta bli att investera i en sådan. Fastän vi inte dömer andra, vill vi hellre se över för- och eventuella nackdelar med att äga en sådan, innan vi faktiskt köper en. Är den verkligen så bra som den utges vara? Ska förväntningarna vara låga eller höga inför eventuellt bruk? Tänk om den är så pass bra och beroendeframkallande, att vi behöver den varje gång och inte kan gå tillbaka till den livsstil som vi hade förut? Hur fungerar den ens? Den ska tydligen gå att fjärrstyra via en app numera. Tänk om mobilen försvinner och hamnar i fel händer? Vill vi ens blanda in mobilen i en sådan gadget?

 

Igår tillbringades större delen av dagen i ett köpcentrum, huvudsakligen med anledning till att jag var i desperat behov av att trimma luggen och tona över en och annan platinaslinga. Trogen kund som jag är, var ingen annan frisör än min favorit (belägen en bit utanför Blekinge) aktuell, varpå det blev en heldag. Efter att herrn hunnit cirkulera köpcentret några varv och - enligt honom "diskret" – tittat in i salongen, var jag klar och redo att hand i hand strosa runt i butiker. Vi gick förbi en teknikaffär och fick då syn på en viss mojäng. Som av ren slump. Eller? Sagt och gjort, åkte vi hem med en sådan som förvarades tryggt i min handväska tills vi kom upp till lägenheten. Vi hade inga planer under kvällen och tog tillfälle i akt att inviga den. Positivt överraskad, insåg vi fördelarna med en sådan. Vi kommer att ha den i sovrummet, där den gör störst nytta. Vardagsrummet har trots allt redan både DVD-spelare och Playstation, medan sovrummet har blott en TV utan streamingsmöjligheter. Vi är härmed ägare av en Chromecast.


RSS 2.0